top of page

Сватба на открито: 13 грешки, които булките правят най-често


Преди време написах една статия за сватбите на открито и неудобствата, с които ще трябва да се справите. Разбира се, не всяка сватба на открито причинява толкова неудобства, понякога мястото е много подходящо. И все пак има няколко грешки, които булките повтарят доста често, въпреки нашите препоръки. Оказаха се 13 броя, не съм го мислила нарочно, но ето че това внася известна доза драматизъм в статията. :)

1. Програмата започва прекалено рано

За никого не е тайна, че през лятото следобедите са горещи. Имахме една сватба на морето, на която младоженците искаха да започнат церемонията (на плажа) в 15 часа. Представете си сега гостите с красивите рокли и костюми на плажа в най-голямата жега. Няма нужда да обяснявам повече.

2. Няма подслон, под който да се скрият гостите

Независимо дали ще се крият от слънцето или от дъжда, винаги трябва да има подлон, където да отидат гостите в случай, че почувстват дискомфорт. За всяка цялостна сватба на открито трябва да има и план Б. Имахме една сватба, на която майката на булката беше убедена, че не трябва да се поръчват шатри и чадъри, нямаше и място на закрито и въпреки всички убеждения, накрая всички маси бяха изцяло на открито. По средата на сватбата заваля и майката дойде при мен с думите: "Галя, какво правим?" Нямаше много какво да се направи, просто пренесохме масите под най-близката козирка на сграда и сватбата продължи там. Броя маси не беше голям, така че се оправихме, но ако гостите бяха повече, просто нямаше какво да направим. Времето навън не трябва да се подценява: освен дъжд и силно слънце, може на по-възрастните роднини да им стане хладно вечерта.

3. Няма възглавнички или покривала на столовете

През лятото има много слънце. Столовете се нагряват, почти независимо от материала. Дори сватбата да е от 17-18 часа, столовете и масите ще са поставени най-късно в 12 часа. Оттам-нататък ще има едни хубави 5-6 часа да се напичат преди гостите да дойдат. Ако няма възглавнички, най-вероятно ще има изпечени гости.

4. Не предвиждате слънчева защита

За себе си и за гостите... За себе си задължително, тъй като Вие ще имате и фотосесия, и ритуали, и време с гостите в най-голямото слънце. Но е добра идея да кажете на гостите да се подготвят със слънцезащитни продукти, ако ще са изложени по-дълго време на открито.

5. Избор на неподходящи ястия

Не е толкова лесно да получите ястията от 5-звездните ресторанти и обслужването им, ако сватбата Ви е на открито. Не е невъзможно, разбира се, но има няколко неща да се съобразят. Храната е добре да не престоява много на открито. Тоест, да няма сладък бар без персонал, например, който да посреща гостите. Настрана от жегата и това, че всичко ще се разтопи, шансът гостите да дойдат и да го намерят целия в мухи е доста голям. Затова трябва да има поне един сервитьор, който да отговаря за сладкия бар. Същото е и с храната: ако основното се изнесе, а хората още танцуват, вероятността храната да се развали поне визуално за времето, в което гостите няма да са на масите, е доста голяма.

6. Недостатъчно напитки

Жега=напитки. Всички знаят, че на уелкъм дринка има шампанско с неговите близки напитки и разновидности. Може и сангрия, коктейли... Но не трябва да се подценяват и безалкохолните напитки, защото алкохолът в жегите не може да утоли жаждата. Така че трябва да се предвидят и достатъчно безалкохолни напитки. А ако не искате да разваляте визията на масата с грозни кутии от безалкохолни напитки, домашната лимонада и минерална вода в кани винаги са опция.

7. Прекалено далечна тоалетна

Ако сте в ресторант, тоалетната ще е близо до входа на ресторанта в повечето случаи. Ако сте на открито, най-вероятно ще е в най-близката постройка. Дори да смятате, че е много романтично най-близката сграда да е някъде в далечината на 800 метра, помислете за гостите си и стадните групи гости, които ще се движат към тоалетната и обратно. За възрастните роднини това може да е още по-голямо изпитание, отколкото за дамите с високи токчета.

8. Неподходящият терен

И отново опираме до подовата настилка. Повечето градини са с камъни, които не знам кой мъж-архитект е измислил, но са с разстояние между фугите от 2-3 см. Преди три години благодарение на една такава настилка, ми се заклещи тока и паднах от около 2 метра височина пред смаяния подлег на сервитьорите, за щастие, преди да дойдат гостите на сватбата, които естествено разбраха, че нещо ми се е случило по всички рани и охлузвания. Аз само има казвах: "Внимавайте със стълбите в градината!"

Алтернативен вариант е градината да е с трева, като теренът може да е по-подравнен и удобен за ходене или по-малко подравнен, в който случай, част от гостите най-вероятно ще изпитат затруднения. Добра идея е да се изгради дансинг, но за неравни терени е по-скъпо, защото включва изравняване на терена.

9. Неподходяща рокля и обувки

Добре е да съобразите и роклята и обувките си. Сватби в градина с дантелени дълги рокли и тънки токчета изглеждат красиво само в списанията. В действителност роклята ще забере гъсеници и пръчки и ще се скъса и изцапа. Колкото по-поддържана е градината, толкова по-малък е шансът това да стане, но все пак никой не е застрахован. Най-добрият вариант е сватбите на открито да са в по-спортноелегантна атмосфера с по-къси рокли и по-удобни обувки.

10. Забравили сте спрей против насекоми

А те те са навсякъде. Залезе ли слънцето, ще дойдат комарите. През деня ще има мухички от всякакви видове. Ако градината е не достатъчно поддържана, ще има и насекоми с тревата. Спреят против насекоми е абсолютно задължителен за всички на сватбата.

11. Избор на грешната торта

Обожавате тирамису и искате това да бъде сватбената Ви торта? Добре. Но искате да е на няколко етажа, като по филмите? Това вече е проблем. Тортата, която изберете за сватбена, трябва да е със сравниелно по-твърд пълнеж, защото имаче ще се срине под тежестта си, дори ако в нея има поставка за скелет. Да не говорим, че доста голяма част от сватбените снимки на сладък бар включват и тортата по средата на масата. Дори това да са реални снимки, а не част от фотосесия, със сигурност пълнежът е бил подходящ, а температурата не е била 30 градуса. В България най-добре тортата да си седи в хладилника до момента на разрязването.

12. Не предвиждате проблемите с шума

Щом сте на открито, трябва да не притеснявате с шума хора след 22 часа, иначе ще имате и полицията на гости на сватбата. Затова, ако сте близо до населено място, предвидете сватбата да започне по-рано!

13. Не приемате ограниченията на мястото

Когато при нас дойде двойка за сватба на открито, ние винаги й казваме плюсовете и минусите. Сватбите на открито и на закрито са различни, не казвам, че едните са по-добри от другите, просто са различни. И когато вземете решение, че искате да сте на открито, трябва да приемете минусите на своето място. Просто не позволявайте да съсипвате настроението си, заради някакви дискомфорти и бъдете наясно, че такива може и да възникнат.

Разбира се, сватбите на открито си имат и много позитивни страни, така че не мислете, че решението партито да е на открито е задължително лошо. Може това да е едно от най-подходящите решения за Вашата двойка и гости.

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page