top of page

Какво да свършите сами за сватбения си ден и какво да оставите на професионалистите (Част 1)


В последно време голяма част от младоженците искат да изненадат своите гости със сватби, много по-различни от традиционните и сватбената организация става все по-дълъг и сложен процес. В същото време повечето булки искат да добавят персонална щриха в начина, по който изглежда тяхната сватба, и искат да направят било то поканите, било то детайли на роклята си сами. Но тъй като сватбите често са големи, всеки детайл отнема време и при едно не много прецизно планиране, често се стоварва непосилно количество работа на раменете на младоженците и те дават цялото си свободно време в това да майсторят ръчно правени декорации и детайли. Накрая спокойно си отдъхват след сватбата с мисълта „Ох, най-накрая мина!” Не искате това, нали? Затова моят съвет е, дори да искате сами да организирате всичко, доверете се поне за част от услугите на професионалисти. Ето го и моят лист с препоръки!

Какво да направите сами, ако имате време и желание (може би не всичките, но поне част):

Сватбени покани

Поканите

Виждала съм невероятно симпатични покани, които наши булки са си правили сами. А понякога някой от младоженците има професионален опит, защото работата им е свързана с графичен дизайн или печат. Все пак, ако държите поканите да бъдат много представителни (тъй като това ще бъде първото впечатление на гостите ви от сватбата), а не сте правили покани и смятате, че Photoshop е ненужен, щом човек си има Paint на компютъра, по-добре се доверете на професионалисти. Също така ръчно правените покани не е задължително да излезнат много по-евтини от професионалните. Самата аз, когато почнах да правя ръчни картички и покани, се изненадах колко скъпи са картоните, материалите и цената на професионалния печат (защото ако поканата е напечатана на обикновен принтер и на твърд картон, ако въобще стане, бързо ще се изтрие). Освен това начинанието може да е доста времеемко. Но пък си е добър тиймбилдинг за вас с шаферките или младоженеца. А и ако им отделите достатъчно време и внимание, съм сигурна, че ще станат много красиви и точно с дизайна, който искате.

Сватбена украса

Детайли от темата на сватбата

Ако темата ви е rustic, може да направите сами тишлайфери от вълна и дантела. Ако сте почитатели на vintage стила, може да направите бурканчета за цветя с дантели. Ако се занимавате с декорация по принцип, може да направите и цялостната концепция за сватбата сами, а сватбената агенция само да я осъществи на място.

Програмата на събитието

Не е тайна, че вие познавате гостите си по-добре от сватбения агент. Затова може би сте и по-наясно какво би им харесало по време на вечерта. Естествено, сватбеният агент може да допринесе с идеи и съвети за самото времево разпределение на акцентите в програмата (например, зарята до 22 часа в населени места, ако въобще е позволена на даденото място, балони са пожеланията преди/след тортата и т.н), но може и вие да отделите време и да прочетете из интернет идеи за сватбените партита.

Сватбена рокля

Роклята

Правя веднага едно уточнение: ако сте се занимавали с шиене, бродиране или нещо подобно, от което ще имате нужда като умение. Второ уточнение: ако имате време и желание! Сватбените рокли са много тежки и времеемки. Още си спомням как като бях малко момиченце и танцувах спортни танци, баба ми ми шиеше роклите за стандартните танци. Отнемаше й дни наред непрекъсната работа, за която все още съм й благодарна и оценявам усилието, което влагаше, за да ми направи рокля, с която да мога да излезна със самочувствие на сцената.

Сега си представете това усилие за рокля на голям човек с много повече детайли и плат и с много по-сложна кройка. Две мои булки са си шили сами роклите и бяха прекрасни, но това определено не е работа за всеки. Всъщност аз виждам две причини човек да си ушие сам роклята, ако има умението: първо, не знае добър шивач, на който може да се довери; второ, иска изключително много ръчно правени детайли, които никоя шивачка не би се съгласила да направи. Ако искате да изрежете цветята от дантели и да ги пришиете към роклята си цветче по цветче или ако искате нанизи от мъниста, които да вървят по цялото бюстие, ще ви е трудно да намерите човек, който да го направи красиво и на ниска цена.

Ергенско парти

Не казвам „моминско парти”, защото в повечето случаи организираме моминските партита заедно с кумата, а ергенските ги организира кумът сам. Не знам защо решават да се справят сами, може би имат опит и с други партита, организирани преди, а може би и причината е, че ергенските партита са по-често в познатия американски стил, а за моминските партита се търсят по-нетрадиционни идеи. И пак, младоженците в повечето случаи са си доволни от партитата и имат точно такива очаквания, така че очевидно не е проблем да се организира партито от някой от другите гости, вместо от професионалисти. В същото време, когато сме имали запитвания за ергенски партита, те са били за някакви по-нетрадиционни идеи: яхти, пътувания в Гърция, стрелба и картинг извън София и т.н., в който случай, може би професионалният съвет би бил от полза.

Какво да оставите за професионалистите?

Това ще е втората част от нашата статия, която ще излезне след още няколко дни :)

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page