top of page

Нито Една повече…


Тези дни животът си тече, работата си тече, пишем статии за щастливи хора и мили моменти, публикуваме ги във фейсбук, инстаграм, на сайта, а в действителност, сърцето ми се къса.


Във всеки един момент, когато имам възможност, отварям медиите да видя има ли някаква информация за пострадалото 18-годишно момиче и дали се възстановява.


После отварям социалните медии и виждам, че като със всеки друг случай на домашно насилие, жертвата “сама си го е търсила”. Не, това не са приятелите ми. Това са постове, които приятелите ми са пресподелили и разбира се, осъждат.


Явно всеки такъв случаи вади в обществото ни онези жалки подобия на “мъже”, а понякога и “жени”, които обясняват как това си е съвсем в реда на нормалното. Че мъжкият пол бил “силен” и затова му било позволено да малтретира и убива безнаказано. Че кой знае какво е направила жертвата и да не се окажело, че й е малко.


Поне сега ще ги видим кои са тези хора. Познатите им и колегите им ще разберат кои са и какви са, може някои да ги уволнят, накажат, нека ги видим и да ги пресподелим, защото ако не беше цялото интеренет недоволство, това щеше да е поредният случай на насилие, останал в малка “Крими” рубрика в някой вестник. От началото на годината 11 жени са изгубили живота си от ръката на партньора си. Не знаехте, нали? Защото тези новини точно там остават, а обществото ни е безкрайно пасивно в реакцията си. Не и сега, обаче…


Като черешка на тортата идват и онези политици от Възраждане, които решават да обяснят, че случаят е “преекспониран”, все едно няма нищо ненормално, отвратително и потресаващо в случилото се. Пишат коментар след коментар, пълен с правописни грешки, но се тупат в гърдите какви патриоти са. Насаждат омраза и обясняват, че всичкото това се прави, за да се подпише Истанбулската конвенция и всички да станат “джендъри” и какво ли още не. Жалко, наистина жалко е да гледаш как такава проява на нечовешка жестокост над едно 18-годишно момиче се използва, за да може псевдополитици да всяват страх и омраза между хората.


Но днес ми е по-добре. Вчера българите показаха, че нормалните сме повече, а тези интернет писачи, обясняващи какъв силен пол са и колко големи политици са, са много малко. Много малко, но много гласни. Вчера се видя, че реакцията на медиите не е “преекспонирана” и това не е конспирацията на някакви партии да прокарат “джендърски закони”, а е истинското мнение на обществото ни. Вчера българите за пореден път бяха коректив на ненормалната среда, в която живеем. Не мога да дам обещания или да предвидя докъде ще успеем да стигнем този път в нормализирането на обществото ни, но мога да кажа, че беше стъпка в правилната посока.


Защото всеки човек е ценен и всеки живот е неприкосновен. Защото човек на 18 години може наистина да е допуснал грешки, но това не е причина да бъде унизяван, сриван и рязан. Отново казвам: “18 години”. Вие какви бяхте тогава? Допускахте ли грешки във взаимоотношенията си?


Разни жълти медии решиха да демонизират момичето: “то си го е заслужило”. Било наркозависима, била невярна, била каква ли не… Не, уважаеми медии и псеводмъже, жертвата НИКОГА не е виновна за насилието върху нея. Защото сме 21 век и


ЖЕНИТЕ НЕ СА ВИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ ДА ГИ СТРИЖЕТЕ, РЕЖЕТЕ И МАЧКАТЕ, ЗАЩОТО СТЕ РЕШИЛИ, ЧЕ ГИ ПРИТЕЖАВАТЕ!







Comments


Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page