top of page

ЗЕЛЕНИНА – НУЖНА ЛИ Е? Каква? По колко?

Днес си говорим за зеленината в аранжировките. Много често въпросът дали да има зеленина или не излиза на срещите ни с младоженците, понеже това определя и цената на самата декорация. Обикновено аранжировки със 100% цветя са по-скъпи от аранжировки със 100% зеленина, но отново зависи от вида на зеленините и цветята.

Наличието на зеленина в сватбената аранжировка е и въпрос на предпочитания. Зеленината добавя свежест и поема от цветовете на цветята, като по този начин кара аранжировките да изглеждат по-естествени.

Зеленината е като платното на един художник – основа, върху която твори. В зависимост от количеството зелении се определя и ефектът на аранжировката.

 • 90% зеленина и 10% цветя – получава се ефект на току-що поникнали цветя.

 • 50% зеленина и 50% цветя – балансирана аранжировка.

 • 25% зеленина и 75% цветя – цветовете преобладават, а зеленината омекотява визията и създава връзка между цветовете.

 • 0% зеленина и 100% цветя – липсата на зеленина придава подредба и наситеност на цветя. Тези аранжировки изглеждат по-класически, но ако решите да изберете по-модерна и естествена визия, трябва да направите формата по-отпусната и асиметрична.


При избора на самата зеленина пак има тънкости. Различните зеленини са с различен цвят: някои са по-сиви, други са по-тъмни, трети са по-светли. Но със сигурност трябва да изберете издръжлива зеленина, особено ако надстърча над аранжировката. Няма нищо по-грозно от увяхнали стърчащи цветя и зеленини от букетите.


Като видове зеленина бихме Ви препоръчали:

 • Евкалипт: по отношение на евкалипта имате голяма избор. Има над 30 вида евкалипт и те изглеждат доста различно. Цветът е много приятен в синьо-зелената гама. Той не прави аранжировката много тъмна и обикновено изненадва гостите, които не очакват да видят такъв тип растения по сватбите.

 • Маслинови клонки: отново интересен тип зеленина, която освен това седи изключително нежно. Има и символното значение на мъдрост и слава. С нея могат да се направят и по-подредени, и по-хаотични аранжировки.

 • Рускус: най-често се ползва български рускус, но също така се внася и Италиански рускус, който е изключително нежен и деликатен. С него се постига ефектът на ефирност и естественост в аранжировките.

 • Бръшлян: много качествен и издръжлив, той е подходящ за арки и аранжировки, понеже може да издържи часове на слънцето без да има много вода. По-често се използва къс бръшлян, но може да се използва и дълъг (обикновено за исдължаване на арки или да виси от тавани). Единствено не слагайте бръшлян на сватбената торта, защото е отровен. Със сигурност няма да има фатални случаи, но на някои от гостите може да им стане лошо. Но не избягвайте бръшляна в аранжировките: има и други отровни сватбени цветя, които се използват изключително много и седят изключително красиво, например хортензиите.

 • Жив плет: ако е цъфнал, той е чудесна смесица от цвят и зеленина. Подобно на гипсофила, запълва аранжировките и оставя нежен бял акент. Лошото при него е, че цъфти през пролетта, а в останалата част от годината изглежда доста обикновено.

 • Млечка: много нежна зеленина, защото е наполовина бяла, наполовина ментова. По-неиздръжлива е, затова е подходяща само за добре климатизирани закрити сватби.

 • Винка: също доста нежна зеленина, подобна на дългия бръшлян, но много по-ефирна. Използва се за младоженски маси, за арки и за тавани.

Разбира се, от Вас не се очаква да станете флорист за сватбата си (освен ако не правите сами декорацията си). Най-добре да се доверите на професионалист, който е от дълго време на пазара и има красиво портфолио. Те ще Ви дадат най-добри съвети и ще изготвят концепцията за сватбата вместо Вас.


И тук е моментът да Ви издадем една тайна: в Сватбена агенция “Мелодика” имаме собствени флористи, които преминават курс и обучение, създадени от нашата агенция така, че всички аранжировки и декори да отговарят на нашите стандарти за качесто. Работим и със собствен инвентар, които е огромен, което означава, че имате избор на много различни варианти за визията на декорацията. Не работим с подизпълнителни и с други фирми, които да създават красотата вместо нас. Това означава за клиените ни:

 • По-добра цена

 • По-добро качество

 • Клиентите говорят директно с хората, които след това ще осъществят сватбената концепция и няма препредаване.

И така, ако искате да имате своята индивидуална концепция и декорация, разлчина от всяка друга, пишете ни :)

留言


Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
 • c-facebook
 • Pinterest Classic
 • Twitter Classic
bottom of page