top of page

Колко струва една сватба?


Всеки път, когато кажа, че съм сватбен агент, един от първите въпроси, които получавам е: "Колко струва една сватба?". Това, разбира се, не е като смисъла на живота и отговорът е малко по-сложен от 42. :) И очевидно, този въпрос вълнува не само младоженците, но и доста други хора. Затова реших да напиша статия и оттук-нататък само да давам линк :) Но с цел да изясним въпроса, нека си представим една хипотетична сватба и да направим сметката.

Ресторант

Нека имаме 100 гости и сватбата да е в София. Те ще трябва да хапнат и да пийнат по време на тържеството. Това, най-вероятно ще бъде и най-големия ви разход, освен ако не викнете Слави Трифонов да пее или не решите да преобразите ресторанта с декорация. Кувертите в 4-звездните ресторанти са към 55-70 лв, разбира се има и по-евтини и по-скъпи. Ако категорията на хотела е под 4-звезди, кувертът ще е по-нисък, а ако е висока--то и менюто ще е по-скъпо. Като добавим и алкохолът, тъй като в повечето 4-звездни хотели няма да ви позволят да внесете ракията на дядо, сметката става към 6000-8000 лв за храна и напитки.

Диджей

Оттам-нататък е добре да викнете професионален диджей, колкото и добре да се сравят вашите приятели с WinAmp-а на купоните вкъщи. Просто диджеят е едно от нещата на сватбата, от което не трябва да пестите. В София цените са от 80 до 120 лв на час. Да кажем, че Вашият диджей ще работи за 100 лв на час (за да ни е по-лесна сметката). На сватбите с нормална продължителност обикновено се доплаща овъртайм, така че заделете в бюджета си не по-малко от 600-700 лв за диджей. Като казах "овъртайм", най-вероятно ще трябва да доплатите овъртайм и за ресторанта, така че добавяме още 200-300 лв към бюджета.

Фотограф

Добре е да имате и фотограф на сватбата. Не че съвсем не може без фотограф, но просто разликата между снимките на един наистина добър фотограф и тези на гостите на сватбата е очевидна. Тоест, ако искате да имате красиви снимки, които после да показвате на децата си, то със сигурност ще трябва да вземете професионалист. Тук цените много варират, но като цяло е много голям късмет да намерите добър фотограф за по-малко от 800 лв. За него най-вероятно също ще има овъртайм, да кажем 160 лв.

Видео заснемане

Част от младоженците избират да нямат видео, но ако имате видео с един оператор, без кранове, дронове и т.н., цените започват от към 700 лв нагоре. По-масово младоженците избират пакети около 1000-1500 лв., а има и сватбени пакети над 8-10 000 лв. Моят съвет е, ако сте решили да имате добро видео, да викнете приятел, който разбира от снимане по време на срещите си с професионалните видео-оператори или да говорите със сватбения си агент, защото цената не винаги е определяща за качеството (или поне аз не съм видяла много пряка зависимост между едното и другото.) Все пак, ако сте попаднали на оферта за 400 лв за фото и видео, бъдете внимателни! Бях водеща на една сватба, където младоженците сами бяха избрали такава оферта и дойде едно момче, което беше едновременно и фотограф, и видеоператор. Така и не видях снимките и видеото от сватбата, но предполагам не са ставали за показване.

Дотук с професионалните екипи по сватбата. Сега е ред на дрехите и аксесоарите.

Булчинска рокля

Роклите са от 200 лв нагоре, като има модели и за над 10 000 лв. Но както 200 лв, така и 10 000 лв са крайности. Ако имате идея за модел, шансът да го намерите под 600 лв е минимален, Всъщност, ако трябва да бъда честна, само веднъж съм виждала красива рокля за 200 лв: тя просто беше абсолютно изчистена, от абсолютно обикновен полиестер с презрамка за врата и няколко наниза съвсем дребни мъниста отпред по цялата дължина на роклята. Хареса ми, понеже изглеждаше изключително непретенциозно и семпло, а в същото време и достатъчно официално за случая. В повечето случаи за около 1000 лв, може да се намери красив и подховящ за фигурата модел, а ако искате роклята да бъде по-уникална, с висококачествени дантели и перфектно ушиване, стойността й най-вероятно ще е към 3-4000 лв. Тук е времето да споменем и пазаруването онлайн от Китай. На кратко, това си е риск. Една наша булка ни разказа за нейна приятелка, която получила роклята си в зелено. Понякога има оплаквания и за размерите, ушиването и т.н. Може и да сработи за някои булки, но въпросът е дали сте склонни да поемете риска (тъй като повечето булки избират сватбената си рокля близо до сватбата, в случай че отслабнат или напълнеят).

По отношение на булото, аксосоарите и бижутата, можем да сложим някаква средна цена от около 500 лв, като разбира се, според качеството и марката на бижутата, цената може много да варира. И като стана въпрос за бижута...

Брачните халки

Отново зависи какво искате и откъде ги купувате, но те в повечето случаи са масивни и златни. Затова можем да сложим към 2000 лв за комплекта.

Младоженец

Дойде време да видим и колко струва младоженецът в бюджета на една сватба. Ами, доста по-малко от булката в повечето случаи, като обикновено за 200-500 лв се е справил с костюма, ризата, вратовръзката, а понякога и с обувките.

Обувки

Това е едно от нещата, които са като диджея: НЕ ПРАВЕТЕ КОМПРОМИС С ЦЕНАТА ЗА СМЕТКА НА УДОБСТВОТО! Който ви е казал, че сватбения му ден е минал като един миг, не е носил неудобни обувки, защото ако беше, щеше да му се стори цял век. Не избирайте обувките по вид, марка или цена, избирайте ги на базата на удобство. Също си вземете непременно втори чифт обувки, които знаете, че са ви удобни :) В две думи, обувките ви могат да струват и 30 лв, и 300 лв, просто изберете нещо, което да свърши работа.

Шаферки

Понякога младоженците искат шаферките да носят определен модел рокли и обикновено те плащат за роклите. Може да се намерят доста добри рокли за към 70-120 лв на бройка, а може и да се шие, но не забравяйте, че платовете също са скъпи!

Сватбена торта

Това е голям разход, който обикновено младоженците забравят да включат в бюджета си. Цените, които съм виждала, са от 2.5 до 9.50 лв на парче. Не мислете, обаче че 9.50 лв на парче е била торта, висшо постижение на кулинарията! По-скоро беше сложна за правене торта, от известен бранд. В последствие младоженците избраха фирма, която направи модела за 5.50 лв на парче и се справиха отлично. В същото време, ако искате деликатни фигурки и торта с много елементи, не избирайте по най-ниската цена, тъй като това си изисква определено ниво майсторство! (Снимката не е на описаната торта)

Аксесоари за сватбения ден

Това са всички възглавнички за пръстени, книги за пожелания, кутии за пари, вина, шампанско, чаши, бокали, късметчета за хвърляне... Още към 200 лв.

Гражданско и църква

И тук цената варира в зависимост от деня и мястото на сключване на брак. Ако изберете подписване и изнесен ритуал, проведен от водещ или актьор, и църковен ритуал в известна голяма църква, сумарно ще излезне към 500-600 лв.

Младоженски автомобил

Цената зависи от това дали искате от тези автомобили, които се виждат само по филмите, като Ролд-ройс "Фантом", или обикновена лимузина. За 5 часа с шофьор за по-екстравагантните коли, цената е към 700-800 лв, а за по-обикновените от 350 лв нагоре. Разбира се, част от младоженците искат да ползват собствената си кола или тази на приятел.

Сватбена декорация

Тук цените варират изключително много. За сватби за 100 човека цената може да е от 200 лв нагоре. Все пак имайте предвид, че за 200 лв няма да получите сватба като от списанията. Реалистично е да предвидите над 600 лв за украса, така че да има от всичко, но без излишества. Ако искате сватба с много цветя и луксозни платове, най-вероятно цената ще е над 1600-2000 лв. А ако искате екзотични цветя, падащи цветя от тавана, смяна на столове, маси, кристални завеси, цената ще е още по-голяма, като се изготвя индивидуален проект.

Сватбена програма

Тук отново цените могат да варират, като ако просто искате някакъв акцент в програмата, от типа на сладоледено шоу или народни танци, цената най-вероятно ще е под 1000 лв. Ако искате истинска професионална заря, цените са над 1500 лв, за да се впечатлят хората. Ако искате известен водещ, хонорарите започват от около 3000 нагоре. Ако искате жива музика от професионални музиканти, които са добри и опитни, цените са в зависимост от броя на музикантите, като удачен вариант е да се извика дуо за уелкъм дринка, което струва около 200 лв на музикант. Озвучаването и транспортът може да са включени в тази цена, но трябва да се изясните дали това е така или не предварително.

Разходите, които обикновено не се включват в бюджета

Малко хора си дават сметка, че ако искат сватбата им да бъде наистина впечатляваща и различна, ще трябва да й отделят към 300-450 часа време в подготовка. Това включва ходене на огледи на ресторанти, събиране на оферти, четене в интернет, намиране на доставчици, дегустации, срещи с различни фирми, комуникация с ресторанта и гостите и т.н. Ако човек реши сам да си организира сватбата и не се обърне към добра сватбена агенция, понякога се налага да се взимат платени или неплатени отпуски, които водят своите скрити разходи. Транспортът и телефонните разговори също не са за пренебрегване като стойност. Затова като ме питат има ли смисъл да се ползва агенция, моят отговор не е еднозначен. Има, ако това, което човек ще изгуби като време, пари, а понякога и стрес и нерви, е повече от заплащането на агенцията и емоцията, че всичко сам си е направил.

Друг разход, който също често се забравя, е транспортът и настаняването (ако е необходимо) на обслужващия персонал: фото, видео, декоратори и т.н... Най-добрата стратегия е да изговорите всички тези разходи с доставчиците предварително и да ги включите с бюджета.

Имайте предвид...

Че това не е всичко. Ще имате и към 5 до 10% непредвидени разходи, които ще възникнат в самия ден. Такива са сметката за допълнително консумираните напитки: безалкохолни, чайове, кафета, евентуално алкохол, извън този, който сте донесли.

Така че точният отговор колко струва една сватба зависи от услугите, които ще се ползват и доставчиците, които ще се изберат. Но за да има от всичко и да не се чувствате ограничени, е добре да предвидите към 15 000 лева. Разбира се, може да се организира сватбата и за по-малък бюджет, но най-вероятно ще трябва тук-таме да направите компромиси.

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page