top of page

Пет пъти „Да“, два пъти „Не“: въпроси към флориста и декоратора


Попитайте това:

1. Какви цветя ще бъдат в сезон за нашата дата?

Вашият флорист познава добре цветята, знае кои са подходящи за сватба на открито и кои не, колко са трайни и пр. Той знае също и кои цветя ще бъдат в сезон за датата Ви. Когато Ви каже какви са възможностите, Вие ще можете да проверите как изглеждат те, а също и да се информирате какви са цените им.

2. Какви цветя има в цветовете на сватбата ни?

Когато се запознаете с разновидностите в този цвят, ще може да харесате цветя за букета си, например. Ще знаете дали цветя в дадения цвят са лесни за намиране или трябва да се поръчат, което е важно, тъй като поръчката трябва да се направи предварително.

3. Какви цветя ще подхождат на темата ни?

Ако искате изискана и тържествена сватба орхидеите, розите, еустомите и пр. биха подхождали, ако искате пък сватба в ръстик стил по-подходящи биха били маргаритките, хортензиите, гипсофилът или слънчогледите. Ето затова би било полезно да потърсите съвет от Вашия флорист.

4. Може ли да предложите цялостна концепция за декорацията ни?

Отговорът трябва да бъде "да". Всеки добър декоратор трябва да може да Ви предложи цялостна концепция и от Вас не се очаква да му подготвите презентация и скица на всички детайли. Никой не очаква от вас да му кажете точния дизайн на букетите и местоположенията им, по-скоро е нормално да обсъдите бюджет и тема, предпочитани цветя и такива, които не искате да бъдат включени, и самият декоратор да направи предложение за декорацията. Разбира се, ако сте харесали снимки от интернет, това е само плюс, но не се очаква от Вас да имате пълната визия в главата си.

5. Какви са възможностите, ако имам малък бюджет?

Ако имате определен бюджет за декорация, в който искате да се впишете не се притеснявайте да попитате сватбената си агенция откъде можете да спестите някой лев. Много удачно например е повечето зеленина в букетите за масите. Така хем излиза по-евтино, хем букетите не са малки и пак са красиви.

По-добре недейте…

1. Защо една аранжировка струва толкова много?

Цветята са скъпи. Дори и да са значително по-евтини по цветните борси, те все пак излизат скъпо. За една средноголяма аранжировка трябват поне четири връзки цветя с едър цвят, пиафлора, съд, в който да е поставена аранжировката, и не на последно място дълги часове труд деня и нощта преди събитието. Трябва да се има предвид и транспортът и трудът на следващия ден по прибирането на декорацията. Да, има декорация, която е безбожно скъпа и видимо не струва толкова, за колкото се предлага, но тогава просто трябва да се замислите дали това е правилната сватбена агенция или флорист.

2. Не взимайте нищо от декорацията „за спомен“.

Това не е въпрос, а по скоро съвет какво да не правите след събитието с предоставената декорация. Не си взимайте свещници, вазички, кристали или пък салфетки за вкъщи, ако изрично не сте уговорили това с агенцията си. Обикновено всички части от декорацията се дават под наем. Добре е да предупредите и гостите си, тъй като някой от тях може да реши, че тези камъчета под свещника са подарък, иначе рискувате да платите за изчезналите вещи.

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page