top of page

Пет пъти „да“ и два пъти „не“: Въпроси към сватбения фотограф


Ако сте от щастливците, на които им предстои сватба, то неминуемо ще се сблъскате със задълженията по организацията на Вашия ден! За да сте сигурни, че сте открили своя фотограф, сватбен агент или ресторант, непременно ще трябва да се срещнете с него и да му зададете правилните въпроси, но… Какви са те? Не изпадайте в паника! Това ръководство ще Ви помогне да отсеете въпросите, които може и трябва да зададете на дадения професионалист, от тези, с които по-скоро ще го изнервите или поне няма да придобиете добра представа за неговия професионализъм. Ето и нашия малък списък с въпроси към фотографа.

Добре е да питате:

1. Какво ще правим, ако времето е лошо?

Обсъдете различните варианти при лошо време, за да не се чудите и маете в деня на сватбата си. Предварително изградете някакъв план, в случай на дъжд. Обмислете вариантите за фотосесия вътре в заведението, където ще празнувате или във фоайето на хотела, ако има хубава архитектура. Ако пък имате достатъчно време, може да обсъдите варианта да отидете в други сгради, чиято архитектура Ви харесва. Друг вариант би бил да направите отделна фотосесия в друг ден, когато е слънчево.

2. Имате ли ангажимент към друга сватба на моята дата?

Убедете се, че фотографът Ви няма да изчезне преди разрязването на тортата Ви. Ако той има и друго събитие, което трябва заснеме, по-добре се откажете. Дори и той наистина да Ви допада и Вашата сватба да е дневна, а другата, на която трябва да отиде да е вечерна, по-добре не рискувайте. Все пак искате да имате снимки от всички важни моменти, нали?

3. Колко време след сватбата ще получа снимките?

Този въпрос е важен за изясняване, за да не се получи недоразумение след това. Добре е да уточните някакво приблизително време, което ще бъде нужно за обработката на кадрите. Разбира се, не бива да очаквате да получите снимките две седмици след сватбения ден, тъй като в натоварения сватбен сезон това е невъзможно, все пак фотографът не е робот. На повечето фотографи им отнема средно от един до два месеца, ако все пак държите да ги получите по-рано, то или ще Ви струва повече, или кадрите няма да са толкова добри.

4. Колко време ще ни трябва за фотосесията?

Нужно е да обсъдите колко време ще продължи фотосесията Ви, тъй като в противен случай предварително изготвения Ви план може да не съвпадне с този на фотографа. Също така трябва да помислите и какво ще правят гостите Ви в това време, понеже някои от тях идват идват още от взимането на булката. Добър вариант е, ако фотосесията е след ритуалите, да организирате за гостите малък коктейл в ресторанта/хотела/градината, където ще се проведе празненството Ви. Но е добре да послушате фотографа за времето, което Ви каже за фотосесията. Ако Ви е казал 2 часа, не можете да очаквате снимки със същото качество, като тези, които Ви е показал на срещите преди сватбата, ако му оставите 30 минути.

5. Снимали ли сте друг път в моята църква/място на фотосесия?

Това е важно, тъй като, ако фотографът вече е снимал там, ще има представа за някои местенца за добри кадри. Ще знае до колко е добра светлината и дали ще му трябва някаква допълнителна техника. Познаването на мястото му дава предимство в сватбения ден, като улеснява значително заснемането на хубава фотосесия. Разбира се, ако не е бил там преди, то това не е фатално. Професионалистите имат око за красивите неща, а и най-вероятно ще се разходи до мястото предварително.

Добре е също така да коментирате предварително как си представяте фотосесията: по-забавна, по-естествена, по-нетрадиционна, по-романтична...

Добре е да не питате:

1. Защо услугата Ви е толкова скъпа?

Никога, ама никога не задавайте този въпрос, особено по такъв начин! Така, първо, ще ядосате човека пред себе си и второ, ще го обидите. До отговора на този въпрос можете да стигнете и сами: ужасно скъпа техника, платени висококачествени софтуери за обработка на кадрите, изкарани десетки курсове, семинари и пр., наистина много време отделено само за Вас – срещите, заснемането на целия сватбен ден и многочасова обработка на файловете, а и все пак човекът не прави благотворителност. Ако цената Ви смущава е по-добре да попитате какво е включено в нея, за да прецените дали все пак не Ви устройва. Ако пък цените на дадения професионалист са извън бюджета Ви, по-добре потърсете друг с по-ниски, тъй като добрите професионалисти не са сконни да си предоговарят цените.

2. Колко сватби сте заснели до момента?

Истината е, че никой не си води отчет колко сватби или друг тип събития е снимал, декорирал, водил и пр. Друга подробност е, че не винаги броят е водещ при качеството. Има много млади и амбициозни фотографи, които все още нямат голям набор от сватби в портфолиото си, но пък са толкова ентусиазирани, че ще изпълнят всяка Ваша хрумка и желание за фотосесията. В същото време професионалистите с много опит ще се засегнат от това, че се съмнявате в това дали имат достатъчен опит.

Снимките са от наши сватби, на които фотографът е бил от SV Studio!

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page