top of page

8 начина гостите да не скучаят на сватбата


По принцип сватбата е празненство за младоженците, това е техният ден и те трябва да са щастливи и доволни от сватбения си ден. В същото време, никой не би се почувствал добре, ако гостите на сватбата му скучаят. Затова ето няколко начина всички да бъдат щастливи и доволни.

Подсигурете, че голяма част от хората се познават

Преди година имахме една сватба, на която вместо моминско и ергенско парти, младоженците предпочетоха да си направят общо парти, в един от частните клубове, които предлагаме. Поканиха всичките си приятели на тяхна възраст, които щяха да бъдат на сватбата, и прекараха една вечер заедно. На сватбата всички вече се познаваха и още от самото начало по време на уелкъм дринка, си говореха, компаниите се сменяха и беше доста комуникативно. А тази година, на една от сватбите ни кумът и кумата сляха моминското и ергенското парти към 4 часа сутринта, като уж случайно се засякоха двете компании.

Разбира се, има и вариант да се организира отделно парти от моминското и ергенското прати. А може и при раздаването на поканите да се извикат хора от различни компании и да се запознаят. Но във всеки случай, колкото по-добре се познават компаниите, толкова по-добре. Всички се чували за онези сватби с роднини, които не познаваш, и които те щипят по бузките и коментират колко си пораснал. Обикновено това се случва, когато нямаш компания на сватбата и прекарваш цялото си време с далечни роднини. (Без да казвам, че не трябва да отделиш време на роднините).

Придържайте се към програмата

Внимателно коментирайте със сватбения си агент и диджея програмата за вечерта и приемете факта, че трябва да има програма. Естествено тя никога не се следва 1 към 1 по часове, защото трябва да се съобрази в крачка със самото протичане на вечерта. Не може хората да се забавляват, партито да е супер и като стане 20 часа всичко да се прекъсне, защото е станало време за разчупване на питка. Вариациите са неизбежни, но със сигурност трябва да има програма. Сватби, в които “ще караме както дойде”, обикновено завършват с една вечер без никаква програма и накрая всичко предвидено наведнъж за половин час: разчупване на питка, разрязване на торта, хвърляне на жартиер и на букет, евентуално речи, всичко наведнъж. Затова програма трябва да се изготви и това е важно, а самото й следване и протичане, се грижат диджеят, водещата и сватбеният агент. В противен случай ще се получи парти за част от гостите и скука за останалата част, която не танцува и не може да говори с хората около себе си, заради музиката (това обикновено са по-възрастните роднини).

Отделете време на хората да се видят

В чужбина сватбите започват с речи и по време на цялата сватба се поддържа фонова музика. Ние сме си малко по-темпераментни и затова не е добре партито да започва чак след основното ястие. Но е добре да има поне 20-ина минути първоначално, след посрещането на младоженците в ресторанта, в което хората на масата да се видят и да започнат разговор. Също така говорете с диджея за озвучаването и къде ще са разположени колоните, защото ще има по-шумни и по-тихи маси и може да поставите по-възрастните по-далече от колоните.

Съобразете кой до кого ще сяда

Разпределението на гостите не винаги е лесна задача и в нея младоженците са сами: сватбената агенция не може да помогне с това. Когато слагате гостите по масите, по-добре се съобразете с възрастта и интересите, отколкото с роднинските връзки между хората. Едни 20-годишни гости ще се чувстват много по-добре на маса със свои връсници, въпреки че не ги познават, отколкото с добре познатите си роднини, сред които единственото им забавление е да си проверяват фейсбука на телефона. Дори да не се познават с останалите, скоро ще се запознаят и вечерта може би ще бъде доста по-интересна за тях.

Предвидете изненади в програмата

Повечето от гостите ви са били вече на няколко сватби, затова вашата е добре да ги изненада с нещо. Говорете с агенцията си за различни атракции в деня на сватбата. Може да викнете карикатурист по време на уелкъм дринка, да рисува гостите, като рисунките после ще им останат за спомен. Магьосниците също са добро забавление, което често радва и малките, и големите. Забавните комедийни скечове (при добри актьори) също не се виждат често и биха изненадали гостите. Зарята определено се запомня най-много. А също може да се спрете и на някакъв нестандартен вид танцова програма. Певци, пеещи водещи и танци с огън са само част от изенадите, с които можете да зарадвате вашите гости!

Изберете добра водеща и добър диджей

Добрият диджей е задължителен за забавната сватба. Затова не се доверявайте на “моят брат може да ти направи плейлист”. Понякога младоженците питат нашите диджеи дали могат да им изпратят сватбен плейлист. Отговорът винаги е “не” и така и трябва да бъде, защото ролята на диджеят е да отговаря на настроенията на хората, а не да си подготви 6 часа музика на плейлист и да седне да си пие ракията. Това и различава добрите диджеи от не толкова добрите: умението да можеш на място и постоянно да съобразяваш коя песен трябва да пуснеш, така че партито да продължи и повече хора да станат, вместо повечето да се разсядат.

Водещата е почти толкова важна, понеже тя създава настроение и трябва да заложи забавния тон на вечерта още от самото начало. Хората трябва да се чувстват конфортно, а тя трябва да ги предразположи. Също така трябва да може да реагира на случващото се и да импровизира, вместо да се води само по сценария. Спомням си за един случай, в който спря тока в залата, което гостите не го разбраха, заради генератори, но основното закъсня с 40 минути, понеже нямаше захранване към кухнята. Това по никакъв начин не се усети, тъй като диджеят и водещата забавляваха хората достатъчно добре.

Не пестете от храна и алкохол

Българите обичат да си похапват и да си пийват. Ако едно парти трябва да продължи дълго и не предвиждате да приключи преди първия час на овъртайма, е добре да се предвиди достатъчно храна и алкохол. Може и по време на уелкъм дринка да се предвидят хапки, сладък бар, интересни безалкохолни напитки, коктейли, сладолед или други. Хем на гостите ще им бъде интересно да опитат нетрадиционните неща, които сте предвидили, хем ще понесат по-лесно летните жеги и дългите часове на сватбата.

Забавлявайте се и се успокойте

Един от диджеите ни често казва на младоженците, че ако те не се забавляват, партито ще пропадне и при най-добрия диджей. Наистина е така. Гостите ще ви гледат доста и ще съпреживяват вашите емоции. Ако сте тъжни и нацупени, на гостите ще им бъде неудобно да станат и да се забавляват. Докато, ако младоженците станат още след първия танц да танцуват и да се забавляват, гостите ще искат да ги последват. Затова дори да сте стресирани от цялата сватба и внимание, което ви се отделя, просто се отпуснете и не забравяйте, че това е безкрайно специален ден за вас и трябва да го оцените и да му се радвате, да се радвате един на друг и на това, че толкова хора са с вас!

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page