top of page

Отговорности на кумовете


Ето, че след статията за отговорностите на шаферките, следващи в списъка са кумовете. По традиция, вие сте закрилниците и съветниците на младото семейство и ангажиментът ви към младоженците започва тепърва след сватбта. Разбира се, в днешно време едва ли младоженците ще ви търсят съвети, по-скоро ще си бъдете добри приятели и ще се виждате често. Все пак е добре да си спомняте деня на сватбата и да си ходите на гости около този ден, защото споменът за сватбата ще си остане един от милите ви спомени, както за вас, така и за младоженците. А ето какво се очаква от вас в сватбения ден!

Отговорности на кум

  • Да носи пари със себе си за краденето на булката и да помага на младоженеца: често приятелките на булката са решени, да не я дават без добро заплащане, затова е добре и кумът да е подготвен

  • При посрещането в ресторанта, да каже "Горчиво", като го питат какъв е вкусът на шампанското: разбира се, точно преди ритуала, ще му се напомни от диджея или водещия

  • Да държи реч и да води кумовото хоро: То за щастие е право хоро. Дори на момент да има преминавания в други хора, примерно във версията на Николина Чакардъкова, може да си остане на право, като 90% от гостите няма да разберат, че нещо се е сменило. За предсватбена практика Youtube може да бъде от полза!

  • Да танцува за питка, когато кумата танцува за пиле или да откупи питката, пилето или тортата, ако само кумата танцува и не успее да ги вземе по време на танца. Кумите в повечето случаи са доста умели, така че едва ли ще се стигне чак до такъв случай.

  • И разбира се, ергенското парти

Отговорности на кума

  • Да плати чашите, букета на булката, шампанското, гравиране на имената, ако има такова: ако кумата е по-инициативна, може да плати и кошничката с късметчетата за хвърляне след църквата и втория букет за хвърляне.

  • Рядко държи реч заедно с кума, но и това може да се случи, ако е по-приказлива и най-често, ако са двойка

  • Да държи питката при разчупването над главите и гледа да не са си оплели ръцете младоженците и да не се стигне до физическа саморазправа за по-голямото парче питка, след това съвсем честно отчита кой е с по-голямото парче

  • Танцува за питка, пиле или торта, общо взето, за каквото й поднесат. На една наша сватба кумата танцуваше и за Angry Bird, защото от ресторанта не бяха съгласни да се внесе пиле.

  • Най-често от кумата се очаква да организира и моминското парти на булката, за което може да се обърне и към сватбения агент за помощ

  • Също така не е необходимо, но булките много оценяват, ако кумата им помага в процеса на организиране на сватбата, тоест, ходи с тях на проби на роклята, СПА процедури против стрес, шопинг, ако могат да й се оплакват спокойно от несериозни гости на сватбата, които не казват до последно дали ще идват или не и други такива неща.

Ако кумовете са двойка: понякога след първия брачен танц следва танц на младоженците и кумовете и също си дават торта при разрязването; също така трябва да посрещнат младоженеца, когато идва да ги вземе. По традиция, при тях на трапезата има солени храни, а при булката е сладкото, но тази традиция не се спазва в последно време.

Важна забележка за кумовете: ако се сключва църковен брак, трябва и кумовете да са кръстени. Ако не сте и не смятате да приемате Християнството, заради кумуването, говорете с младоженците на време, за да знаят, че трябва да намерят нови кумове, поне за църквата.

По традиция също кумовете и младоженците си разменят подаръци. Това може да бъде и част от програмата на вечерта, ако подаръците са по-интересни :)

В общи линии сватбеният агент може да помогне на кума и на кумата доста в изпълнението на повечето задължения, така че е добра идея да се направи и една среща без младоженците. Понякога младоженците делегират и одобрението на сценария за вечерта и на изненсения ритуал на кумовете, ако искат да бъдат изненадани. А понякога и кумовете решават да се свържат със сватбения агент, за да подготвят изненада за младоженците. В общи линии, можете да бъдете доста изобретателни в ролята си на кумове, така че не се колебайте да използвате въображението си!

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page