top of page

Сладки сватбени идеи: сладък бар, оригинални торти и много други


Едно от любимите ми неща на сватбите е храната! В приготвянето и поднасянето на храната може да има също толкова изкуство, колкото в декорацията и цветните аранжировки, например. Ето и няколко цветни, сладки идеи, които сме осъществявали през годините и които много изненадаха гостите на сватбите.

Цветя в менюто

Да, част от цветята са ядливи. Почти всички цветя могат да се ядат, но част от тях са с горчив и неприятен вкус, затова не се сервират. Но кулинарията познава и достатъчно цветя, които могат да се добавят в храната за красота и да не развалят вкуса на храната. Ако не сте от най-екстравагантните, които ще оставят гостите си само на цветя с риск да ги накарате да се почувстват като козички на паша, може да добавите цветя в кубчетата за лед в шампаниерите, например. Пак ще е красиво и интересно и пак ще остави спомен за нещо нестандартно без гостите да си помислят, че участват в кулинарен експеримент.

Сватбено меню

Плодове в менюто

От доста време насам се знае, че плодовете не са само за десерт.

В днешно време повечето 4- и 5-звездни ресторанти предлагат и плодове в салатите, предястията и по-рядко в основното. Било то салата с рукола, кашу и грейпфрут, козе сирене със запечени ябълки и мед или пуешко със стафиди, орехи и ром, плодовете са една от най-сладките добавки, които ще направят менюто ви по-изискано. Ако решите да се придържате към по-традиционните ястия, може за уелкъм дринка да добавите сангрия или в шампанското да сложите боровинки, малини или къпини. Освен с красота, плодовете ще допринесат и към вкуса.

Сватбено меню

Шоколад, мед, балсамико и карамел

Всички, които са гледали филма „Шоколад”, трябва да са се убедили, че шоколад може да се слага на всичко. Същите свойства притежават и медът, балсамикото и карамелът. Всички те стават за дресинги, сосове, съчетават се с месо, сирена, плодове и зеленчуци и в правилните пропорции ще подсилят, вместо да убият вкуса на ястията. Балсамикото също става за украса на чиниите, карамелът и шоколадът могат да станат на фигури, които да украсят ястията, а медът, въпреки че е с по-голям вискозитет и не се втвърдява, изглежда сам прекрасно в чинията. Имайте предвид обаче, че това са силни вкусове и не всеки е свикнал с тях (а освен това са и алергени). Затова може да се сервират сосовете и дресингите отделно, за да преценят сами гостите дали вкусовете им харесват.

Сладък бар

Много обичам да правим сладък бар за уелкъм дринка или в допълнение към тортата. През 2014 година имахме една градинска сватба със сладък бар и както сподели после булката Гери: „Гостите не смееха да си вземат, за да не развалят красотата”. Освен че е вкусен, също така е и добре съчетан с цветовете и стила на сватбата. Може да бъде в изискан английски стил с подноси от ковано желязо, с дървени поставки на различни нива в по-rustic стил, със стъклени и кристални подноси за сватбите с кристали и т.н. Но който и вариант да се избере, пак ще е едно от нещата, които ще се запомнят най-много от гостите.

Сватбен сладък бар

Шоколадов фонтан

Преди 2-3 години бяха много актуални, но сега вече правят по-малко впечатление, защото вече не са толкова нови и изненадващи. Въпреки всичко, пак си е преживяване да си вземеш от фонтана, използвайки плодово шишче. Но моят съвет е да говорите със сватбената агенция да украси и основата с цветя, защото металната част не е много красива за гледане. Това най-вероятно ще ви спести и окапаната покривка около фонтана, защото вместо нея ще си имате окапани цветя!

Нестандартните сватбени торти

Толкова много ги харесвам, че обмислям да напиша отделна статия за тях. Преди сватбените торти бяха бели с розови или червени захарни рози. Сега… са каквито си ги пожелаете. В България има достатъчно добри сладкари, които могат да осъществят всичко, което намислите. А ако нямате идеи, разгледайте нашия Pinterest! По желание на нашите младоженци сме правили сме торти с булка и младоженец пингвини (понеже пингвините са моногамни сладки романтични създания), торта на 5 етажа като всеки един разказва за всяка година от връзката на младоженците, торта с мидички и младоженци на плажа около тортата и какво ли още не. И винаги гостите посрещат тортата с невероятни овации.

Оригинални сватбени торти

Така че освен за декорацията, можете да реализирате истинско изкуство и в поднасянето на храната. Безспорно това ще е едно от нещата, които гостите ви ще запомнят.

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page