top of page

Какво да свършите сами за сватбения си ден и какво да оставите на професионалисти (Част 2)


Ето и списъка на нещата, които е по-добре да бъдат оставени на професионалисти :)

Цветята и цветните аранжировки

Сватбена декорация

Вярно е, че е изкушаващо да си направи човек сам цветята с идеята, че така ще излезне по-евтино, но рядко булките имат идея за колко много цветя и часове става въпрос. Ето моята сметка на базата на опита ми досега за стандартна сватба за около 100 човека:

  • Булчински букет: от 1.5 до 2.5 часа, в зависимост от модела

  • Букет за кола: от 0.5 до 1.5 часа, в зависимост от големината, количеството зеленина и цветя и модела

  • Стандартен букет за булчинската маса: от 2 до 2.5 часа

  • Аранжировки за масите на гостите (ниски): от 1.5 до 2.5 часа

  • Високи аранжировки: от 2 до 3 часа

  • Бутониери: по 10 мин всяка

  • Гривнички за гости: по 20 минути всяка

  • Стойки с цветя: обикновено са около 4-8 броя, всяка да е към 20-30 мин

  • И разбира се, винаги има няколко вазички тук-таме, герлянд от цветя и т.н., които да са още към половин, един час

Естествено това е в случай, че не се изискват неща, като падащи герлянди от цветя, падащи кристали от аранжировките и други такива детайли, които си зависят като време от самия вид на детайла. Също така не съм включила транспорта до доставчиците на цветя и подготовката на цветята, които също си отнемат към 2-3 часа (ако цветята са предварително купени).

blog 3.jpg

И както е известно, тези цветни аранжировки не могат да се подготвят 3 дена по-рано, трябва да се направят най-рано деня преди сватбата. Тоест, в последния си ден преди сватбата, вместо да си почивате, ще трябва да седите цял ден на крак (защото аранжировките се правят прав). Трябва да имате и големи плотове и пространство, където да държите аранжировките, като ако това е ателие или офис, трябва да превозите вазите, свещниците и всички други аксесоари за декорацията. След 10-15 часа, когато вече приключите, може да натоварите всичко, което е необходимо за декорацията, което не е свързано с цветя и да отидете да си починете.

На следващия ден, ще трябва цветята да се транспортират до мястото на сватбата и ако не сте с бус, ще отнеме към 4-5 курса да превозите всичко. На място ще имате към 4-5 часа работа на поне двама-трима човека.

Накратко: дори да сте получили уверението на всичките си шаферки и по-близки дами, че ще помагат, работата си е много. Освен това тук не съм включила и факта, че самото правене на аранжировки изисква и умелост и опит, при мен беше 3-годишен процес на учене (и продължавам да откривам нови и нови неща).

Провеждане на изнесен ритуал

Поне за София, ситуацията е следната: изнесените ритуали са фиктивни ритуали. Младоженците трябва да подпишат по-рано, а след това се провежда аналогичен ритуал за гостите, който се води от длъжностното лице, водещата/водещия на сватбата, актьор, приятел и т.н. Със сигурност ще се намери близък, който ще е съгласен да прочете няколко страници текст по време на ритуала, но не винаги този човек ще се справи достатъчно добре със задачата. Трябва да има понятие от говорене на микрофон (това, което в университетите са нарича „микрофонна техника” и се учи от актьори и певци), трябва да има дикция и интонация, трябва да подготви текста, така че да не се получи ученически рецитал и да го знае много добре, за да може да ви гледа, когато говори, а не да гледа папката с листата.

Изнесен ритуал

Музиката

Едно е да се направи лист с песни, които да поискате от диджея да пусне задължително в някакъв момент от вечерта, друго е да решите, че то и без диджей може и да подготвите плейлист, защото така беше на ученическите купони и се получаваше много добре.

Сватбени десерти

Разликата е, че в единия случай хората ще танцуват, в другия—не. Или сте от тези двойки, които не искат да им говорят на сватбата?

Просто трябва да кажете на диджея или сватбения агент, че не искате диджеят да каже и дума. Но работата на сватбения диджей е да следи настроенията на гостите и да реагира с различни стилове песни, като подсигури, че смяната на стилове няма да накара повечето гости да си седнат на мястото. Тоест, изисква се мисъл!

Храната

Дори да сте известни сред познатите си с кулинарните си постижения и да се изкушавате да донесете на сватбата любимия си празничен фъдж, ракията на дядо си, да си направите тортата и питките сами, това първо, не винаги е разумно и второ, не винаги е възможно. Не е разумно, защото ще се обречете на едно предсватбено готвене часове наред, което може доста да ви изтощи. Дори да ви харесва, не винаги е възможно, защото хотелите и ресторантите масово отказват да сервират храни и напитки без сертификат. Има места, които правят компромиси (по-често за алкохола, отколкото за храните), но трябва да се говори индивидуално и трябва да се има предвид, че се нарушава разпоредба на ХЕИ.

Сватбената фотография

blog 2.jpg

Сестра ви изкара онлайн курс по фотография миналата година? Не е достатъчна причина да не наемете професионален фотограф. Вярно е, че е разход, но пак това е нещото, което остава като спомен след това. Колкото по-качествено обработена е една снимка, толкова по-вероятно е да се харесате и да се върнете към нея след време или да се озове във фейсбук като профилна снимка. Може да поискате след това да извадите част от снимките в по-големи размери, за което ви трябва добро качество на кадрите. Също така никой не иска бръчки, тъмни кръгове под очите, напукани устни или някакви други следи от стреса в работата, емоциите от сватбената организация и т.н. В този ред на мисли, гримът също е важен. Освен ако наистина не разбирате от професионално гримиране, може би е добра идея да оставите и това в ръцете на професионалисти.

Естествено списъкът може да продължи безкрайно! Но най-важното е да прецените сами за себе си, доколко искате да се натоварвате със сватбени въпроси и кое би било по възможностите ви!

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page