top of page

Искрено и лично за сватбите на открито


В последно време стана доста модерен outdoor rustic стила и в чужбина почнаха да се организират изключително големи и скъпи сватби на открито на селска тематика. Мястото на сватбата обикновено е поляна, хамбар, селска къща (но добре поддържана и китна), старинни исторически сгради и крепости и т.н. Снимките са изключително красиви, тъй като декорацията може да се получи доста оригинална: с дърво, бали сено, дървени пейки, нанизи от крушки и други. Отличителният белег на този тип сватби е, че е много скъп, луксозен и в същото време е с лек културно-исторически елемент (в чужбина се свързва главно с кънтри културата).

Само за тази година имахме запитвания за три такива сватби.

Но каква е действителността в България, обаче?

Истината е, че няма много места, които да са подходящи за такъв тип сватба. Докато територията ни изобилства от горски места и поляни, където наистина се случват сватби, е трудно да се постигне същият лукс и комфорт за гостите като от снимките от интернет. Причините са доста.

Санитарните помещения

Сватбата е доста дълго събитие и е повече от ясно, че гостите ще трябва да ползват тоалентана. Тя обаче ще е химическа. Ако изберете място, което не е облагородено, тоест, няма сгради наоколо, а е просто поляна, със сигурност ще трябва да се предвидят химически тоалетни. Дори да има някаква къща наоколо, тя едва ли ще е толкова близо, да е удобно на гостите. А сега си представете дамите с вечерните рокли как ще се почувстват в тази ситуация! По-добре да не продължавам.

Може би се чудите как тогава в чужбина се правят толкова много такива сватби. Истината е, че в чужбина имат доста по-голяма традиция със сватби наоткрито и има доста площи, които са облагородени предварително и се използват под наем. Но по-често, става въпрос за личния двор на някое от родителските семейства, където се разполага коктейлът и/или вечерята и се използва самата къща в такива случаи.

Липсата на течаща вода

Със сигурност, в някакъв момент от сватбата, част от гостите ви ще имат нужда от течаща вода, поне за да си измият ръцете или да си оправят грима. Няма да е приятно изживяване за никого, да трябва да му се полива от шише. Естествено има решение с водоноски, но пак си е неудобно, а и не особено естесично, тъй като водоноската ще бъде паркирана близо до самото място на сватбата и ще се вижда, а и ще разкаля там, където е паркирана. Да не говорим, че това е един доста скъп вариант.

Електричеството

Много хора го приемат за даденост, понеже рядко са ходили на места без ток по тъмно, но истината е, че не навсякъде го има. На безлюдните поляни още по-малко има вероятност да има ток. А токът трябва не само за осветление на мястото, а и за диджея, кетъринга и евентуално част от декорацията. Естествено, ние можем да донесем генератор, но генераторите имат два проблема: повечето са шумни, а и са доста скъпи. Да е говорим, че са и подобаващо грозни и дори да му сложим сватбени панделки, пак няма да се впише особено добре в стила на сватбата :) Така че решението би било да се сложи далеч от самото място на сватбата и да се пуснат кабели, но това е още по-скъпо и като труд, и като себестойност.

Самата поляна и нейните обитатели...

Откритите площи нямат общо с полянките в дворовете на американските къщи. Те не са поддържани, свежи, с мека трева и равни. Но най-големият проблем е това, че не са обезпаразитени, така че може да се очакват по тях всякакви насекоми и кърлежи. Естествено, ние не бихме имали нищо против да окосим, въпреки че тревата пак няма да стане мека, но самото обезпаразитяване струва в пъти повече.

Самият терен

Никоя (почти) поляна, която не се използва за събития, не е равна и това затруднява изключително много придвижването по нея. За дамите с токчета е ясно, че ще е безкрайно неудобно да се разхождат по неравен терен, а да не говорим за възрастните хора, които и без друго ходят трудно. Разбира се, ще трябва и да построим дансинг, който обаче няма да е като този в хотелите на равнището на земята от готови плоскости, а ще трябва да е малко издигнат над земята (към 20 см, за да може да не се повлиява от самата неравност на поляната).

Времето

За сватби наоткрито винаги има възможност да завали или да е абсурдно топло, затова винаги препоръчвам чадъри или шатри. Проблемите са, че първо, те не се връзват със стила, второ, оскъпяват допълнително и трето и най-важно, дори те не могат да спасят сватбата от един проливен дъжд. И още нещо, възрастните хора са чувствителни към теченията, а наоткрито може да има вятър.

Светлината

Замисляли ли сте се, че повечето снимки в интернет са правени през деня или по залез слънце? Има си причина. Както беше казал един видеооператор за една сватба наоткрито след като стана тъмно: "Сега вече няма никакво значение дали снимам на поляна или в мина, все едни и същи снимки ще излязат". Не казвам, че е невъзможно да се освети мястото с лед прожектори и фенери, но със сигурност ще е в пъти по-тъмно от традиционните места за сватба. А добрите снимки на тъмно стават доста по-бавно.

Кетърингът

Не е невъзможно да се постигне изисканата кухня на 5-звездните хотели наоткрито, но не е по-икономично. Освен това, ще трябва да се предвиди и таксата за транспорт на обслужващия персонал и такса за транспорт, монтаж, демонтаж и наем на оборудването. В този случай, кетърингът ще трябва да готви на място, което означава също и наем на печки, индукционни котлони и хладилници, за да могат да се спазят санитарните изисквания на ХЕИ. Освен това, кетъингът най-вероятно пак ще е при самата сватба и ще готви пред гостите (в зависимост от самото място и това дали има как да го скрием някъде), така че трябва да се приготвите за мисълта за хора с шапки, гумени ръкавици и тигани на самата сватба.

Собствеността на терена

Повечето ливади, които изглеждат романтично и безпризорно, всъщност са частна собственост. А собственикът може да няма никакво намерение да пуска хора на мястото. Другата възможност е да са общинска територия, като тогава се заплаща наем на площта, пускат се искания за разрешителни и т.н, като човек трябва да се примири с местните разпоредби, които не винаги са в интерес на частното лице.

Транспортът

Ако сватбата е на романтично отдалечено място, хората трябва да могат да стигнат дотам. Някой ще дойдат с коли и няма как да консумират алкохол на самата сватба. Друг вариант, също доста скъп, е да се организират автобусчета за извозване на гостите. И ако това звучи разумно за отиване, то доста затруднява самото прибиране на гостите, защото всеки ще иска да си ходи в различно време и ще трябва да чака бусът между пътуванията му. А за една средно голяма сватба от 100 човека, може да се получи и чакане от по час.

Шумът

По закон, след 22 часа не трябва да се вдига шум. Рядко, но все пак се случва, съседи да се оплакват от сватби и в ресторнти, а какво остава за наоткрито. Естествено, ако сте много далече от всякакви населени места, това не би било проблем, но ако в близост има населено място, може да възникне проблем.

Така че моят съвет е, ако си мечтаете за сватба наоткрито да се ориентирате към някой ресторант, вила или частен имот с красива градина и да се информирате за условията за провеждане на сватба в там. Най-вероятно ще трябва да се направят някои компромиси, но ако това е вашата представа за сватбата на мечтите ви, те най-вероятно ще се заслужават. Просто подходете по-скоро рационално, отколкото емоционално и преценете с кои от нещата можете да направите компромис и на какво държите със сигурност.


Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page