top of page

Наръчник за изнесените ритуали


Напоследък доста двойки се поинтересуваха от възможностите за изнесен ритуал. Естествено, ние също трябваше да проучим въпроса малко по-задълбочено :) И затова решихме да споделим нашите виждания по въпроса и нещата, които ни се сториха интересни.

Мястото за сключване на брак се определя от съответната община. В семейния кодекс се казва:

Място на сключването на брака

Чл. 8. (1) Встъпващите в брак избират свободно общината, в която да сключат брак.

(2) Бракът се сключва публично на място, определено от кмета на общината.

(3) Бракът може да бъде сключен и на друго място по преценка на длъжностното лице по гражданското състояние при наличие на уважителни причини.

Тези места, обикновено са ритуалните зали, които са определени в съответните общини. Може ли обаче да се сключи валиден граждански брак извън ритуалните зали? Отговорът е: да, може!

В София няма практика да се изнася книгата извън ритуалните зали, може би заради това, че има доста бракове, а книгата е една. Или може би поради съображения за сигурност, да не изчезне при пренасянето или да не се повреди. Затова младоженците, които искат изнесен ритуал, трябва да се подпишат предварително. Оттам нататък, самата изнесена церемония няма правен характер и затова голяма част от двойките избират да я води техен познат, роднина, водещият на сватбата или диджеят. Също така избират сценария, мястото и часа, според собствените си предпочитания, а не според възможностите на ритуалните зали.

В другите общини обаче не е така. В повечето случаи има регламентирани възможности за изнесен ритуал, който си е напълно легитимен. Във Велико Търново, например, има възможност за сключване на граждански брак на крепостта Царевец, въпреки че таксата за това преживяване е доста над очакваното (сумарно, наемът на площта и самата церемония излизат към 2000 лв, да наистина с толкова нули!). В Белоградчик пък, може да подпишете в крепостта Калето, а в Балчик, в самата градина на Двореца.

Имайте предвид обаче, че ако не сте граждани на съответната община, отново трябва да представите съответните документи в срок, в общината, която сте избрали. Тоест, последния месец преди сватбата ще трябва да направите поне едно пътуване до другия град. Затова понякога двойките предпочитат да сключат брак предварително, въпреки възможността за легитимна церемония на мястото, което са избрали. Също така, имайте предвид, че рядко общината има възможност за самото "изнасяне", така да се каже, на всичко необходимо за церемонията. С други думи, трябва сватбената агенция или вие сами да се погрижите за масата за подписватено, за столовете, музикалното оформление, понякога за озвучаването и т.н.

Така че изнесените ритуали са възможност за всички двойки, които са решили да не канят гостите си в ритуалните зали, но в зависимост от самото място, може да трябва да подпишете предварително. Това обаче не трябва да ви притеснява, тъй като моят опит показва, че емоционалността на церемонията по никакъв начин не се губи. Още повече, ако сте подписали предварително, имате много по-голям контрол върху самия сценарий, неговото включване като елемент на програмата и разбира се, самия човек, който ще го води. Така че обмислете добре вариантите и преценете кой е по-подходящ за вас :)

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page