top of page

Сватбен етикет: Гост съм на сватба. Колко трябва да струва подаръкът ми и какъв трябва да бъде?


По принцип, правилото е, че подаръците минимално трябва да струват колкото стойността на куверта в ресторанта. Разбира се, едва ли имате ясна представа колко точно е кувертът, така че може да разпитате близки на младоженците какво включва менюто и това ще Ви наведе на ориентировъчна цена. Ако и това не помогне, може да следвате следното правило: ако сте в ресторант към 3-звезден хотел в София, кувертът ще е към 30-40 лв, ако сте в 4-звезден хотел-към 50-60 лв и ако сте в 5-звезден хотел-над 70-80 лв. Ако сте извън София, махнете 10 лв и така ще получите горе-долу точен ориентир. Ако младоженците Ви покриват нощувките, обаче, трябва да включите и стойността на нощувката. Разбира се, това е минимумът. Максимумът е според Вашите възможности и взаимоотношения с младоженците.

В същото време, има някои приемливи изключения от етикета. Ако финансовото Ви състояние не позволява да похарчите толкова за подарък, със сигурност е по-добре за дойдете на сватбата и да купите подарък според възможностите си, вместо да откажете да присъствате на сватбата. По същия начин, по който Вие не знаете точната стойност на куверта, младоженците не знаят точната стойност на подаръка Ви, а и не са Ви поканили заради подаръка, така че не се притеснявайте и не се чувствайте неудобно.

Има и други насоки за подаръците, които биха Ви били полезни. В приятелски компании може да се обедините, за да купите по-голям подарък, вместо много по-малки. Традиционно се подаряват материални неща, главно за дома и ежедневието на младоженците, но често в днешно време, младоженците нямат нужда от това, защото вече живеят заедно или живеят в друга държава. Така че няма проблем да подарите и нематериални неща: ваучери за почивки, СПА, съвместни изживявания и т.н. Няма проблеми и да направите подарък от няколко части: примерно 2-3 ваучера за приятни изживявания за младоженците. Също така, се информирайте дали няма списък на желаните от младоженците подаръци. И разбира се, не на последно място, може да подарите чек или пари в брой, опаковани по подходящ начин. Не е част от сватбената традиция и етикет, но все пак е важно подаръците да са от полза на младоженците. Имайте предвид, обаче, че младоженците като цяло много повече запомнят подаръците, които не са в пликче. Успех и ако имате въпроси, може да ми пишете на формата за контакти :)

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page