top of page

Мултикултурната сватба: как да я направим по-забавна?

Днес ще Ви дадем идеи как да разнообразите сватбения си ден, включвайки елементи от други култури!


Всеки иска сватбата му да е различна от тази на приятелите му. Има “вечни сватбени класики” сред ритуалите, които присъстват на почти всяка сватба и това са: ритание на менче, разчупване на питка, захранване от родител и т.н. Но защо да се ограничаваме само до българските ни традиции при организирането на сватбата?


Ако на сватбата Ви има чужденци или един от младоенците е чужденец, или ако просто обичате да пътувате, ето няколко идеи, които да ви помогнат да направите сватбата си по-разнообразна и приобщаваща:

Разнообразен списък с гости:

Поканете гости от различни среди, култури и общности. Прегърнете възможността да празнувате с хора от различни сфери на живота. Някои хора предпочитат да поканят само роднини. Други: само бизнес партньори и колеги. В годините си работа сме виждали всякакви желания на двойките, дори хора, които правят по две сватби, за да поканят отделно приятелите и колегите си. Разбира се, те имат своите причини да предпочетат този вариант, но ако се колебайте, съберете хора от различни среди на една сватба. Винаги е много весело, когато младите танцуват и се забавляват с възрастните роднини и става ясно, че поколенията не са чак толкова различни, щом става въпрос за радостта им от сватбения ден. Все пак е добра идея да разделите хората по маси така, че да не са с напълно непознати и хора от много различна от тях сфера или възраст.

·Мултикултурен декор:

Включете елементи от различни култури във Вашия сватбен декор. Може да включите и цветове или символи, които представят някаква тема: примерно, различния произход на Вас и Вашия партньор; мечтани дестинации, които искате да посетите или на които сте били и други. Не е необходимо да превръщате сватбата си в етно сватба (въппреки че и това е хубава идея), но може да взаимствате идеи за детайлчетата, ако обичате да пътувате или сте от различни държави. А може и да направите нещо специално за гостите от различни държави. Примерно, на масата, на която са предимно чужденци, да включите в декора нещо типично за тяхната страна.Културни представления:

Добавете културни представления като традиционни танци, музика или ритуали от различни култури. В момента има и танцови ансамбли, които правят съчетания от танци на различни култури. Може да направите представление, което да започва с народни танци, да продължи с фламенко и да завърши с танго. Много често такъв тип програми завършват с танц на професионалните танцьори с гостите на сватбата, така че партито продължава много естествено и приятно след тях.

Международна кухня:

Може да разнообразите менюто на сватбата и да изненадате гостите с любими ястия от България и чужбина. Дори сме правили сватба, с различни барове с международна кухня, от които гостите си избират. Имайте предвид, че ако изберете сет меню, е добре да се придържате към универсалните вкусове на хората! Ако решите да поръчате октоподи в сладко-кисел сос, рискувате да останат много неизядени порции.


Международен снак/сладък бар:

Ако идеята за различни барове с различна кухня не е Вашето нещо, то може да направите снак или десерт бар с лакомства от различни краища на света. Защото любовта е сладка, както и лакомствата! От нашия опит никога нищо не остава неизядено от сладките барове, независимо дали са по време на уелкъм дринка или на вечерята. Сладък или солен, снак барът се превръща в цяло кулинарно приключение!

Многоезични елементи:

Ако имате гости от различни държави, включете многоезични елементи като табели, покани или благодарствени картички. Може да изберете и водене на програмата на два езика, но имайте предвид, че повече от два езика става много тежко и всеки ритуал отнема много време да се обясни на много езика.

Обичаи и ритуали:

Включете обичаи и ритуали от различни държави във Вашата сватба. Най-често младоженците разменят обети по време на церемонията си, което е по-типично за западните държави. Но има и такива, които избират по-нетрадиционни обичаи. Тук е моментът да издадем, че Ви подготвяме цяла статия с ритуали и игри от различни държави, които сме правили на наши сватби, така че следете блога.

Дрескод:

Поканете гостите си да носят традиционно облекло, представящо техните култури, независимо дали става въпрос за цветно сари, кимоно, килт или друго. В много култури е въпрос на традиция и уважение към младоженците да се носи традиционното облекло на сватби. Гостите биха се чувствали неловко в официален костюм, а ако дойдат и с траниционното си облекло, ще бъде още по-интересно за българите.

Сувенири:

Изберете сватбени сувенири, които представят различни култури или региони, давайки на гостите си запомнящ се и разнообразен подарък, който да занесат у дома. Много от чуждестранните гости няма да имат време да обикалят за сувенири, а и всеки сувенир е по-приятен, ако е с личен спомен.


И така, надяваме се да сте открили себе си сред тези идеи. Все пак не прекалявайте! Гостите на сватбата искат да се забавляват и да танцуват, а не да седят на столовете си, гледайки поредното шоу или ритуал. Намерете баланса за себе си, но и не забравяйте, че повечето сватбени партита траят около 4-5 часа преди да се разреже тортата и част от гостите да започнат да си ходят.


コメント


Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page