top of page

Кръгла или правоъгълна младоженска маса?

Почти на всяка сватба ни се случва нещо много подобно: младоженците (по-скоро булките) имат идеи за стила на сватбата, за цветовете, за масите на гостите, но стигне ли се до младоженската маса, изведнъж се сещат, че абсолютно са я забравили.


Вярно е, че в интернет има много повече снимки на маси за гостите, на фотокътчета, на декорация на ритуал и т.н., но много по-малко идеи за младоженска маса. Това най-вероятно се дължи на факта, че на различните места по света, младоженците е прието да седят на различни места. Понякога са на подиум, под акра, понякога са част от гостите на сватбата, но най-вече почти навсякъде, са на маса за двама, а не на маса за 4-ма (или повече), както в България.

Затова дори да намерят снимки, булките често разбират, че младоженската им маса няма да седи точно като на снимката, ако е два пъти по-дълга. Затова в повечето случаи булките харесват нещо от предишни наши събития и искат да е като на снимката ни. Или пък ние изготвяме изцяло концепцията за младоженската маса.


Но винаги първият ни въпрос е дали предпочитат кръгла или правоъгълна маса.


Изборът между кръгла и правоъгълна младоженска маса зависи от предпочитанията на младоженците, но ето някои плюсове и минуси за всяка от тях:

Кръгла младоженска маса:

Плюсове:

 1. По-приятна атмосфера: Кръглата маса позволява всички гости да бъдат по-близо един до друг и да се разговарят по-лесно.

 2. Равнопоставени гости: На кръглата маса всеки гост е равнопоставен и има равен достъп до младоженците.

 3. Естетически изглед: Кръглата маса има естетически изглед и може да се комбинира по-лесно с цялостния декор на сватбата, която най-често е с кръгли маси.

 4. Украсява се пищно с по-малко декорация, което е по-добре за бюджета на сватбата.

 5. Заема по-малко място в залата, така че може да пестите място, ако имате малко пространство в залата.

Минуси:

 1. Ограничен брой гости: На кръгла маса могат да седят максимум 6 човека, за да имат изглед към дансинга и да се чувстват удобно.

Правоъгълна младоженска маса:

Плюсове:

 1. Повече места: Правоъгълната маса може да предостави повече места за гости в сравнение с кръглата маса.

 2. Ако се търси по-голяма декорация, при правоъгълната маса има много повече площ за декориране и може да се направят някои наистина пищни декорации.

Минуси:

 1. По-малко близост между гостите: Правоъгълната маса може да създаде по-малко приятна атмосфера, тъй като гостите ще бъдат по-разпръснати и ще се чувстват по-отдалечени един от друг.

 2. Неравнопоставени гости: При правоъгълната маса, някои гости ще се намират по-близо до младоженците, докато други ще бъдат по-отдалечени.

А сега ще Ви разкажем за най-странните младоженски маси, които сме правили.

 • Може би най-изненадващата беше правоъгълната младоженска маса за 21 човека на една наша далечна сватба през 2012 година. Идеята на булката беше да седи с най-близките си приятели на една маса и цялата компания беше до младоженците по време на вечерта.

 • Също така, неведнъж сме правили сватби без младоженски маси. Просто младоженците седят на някоя от масите за гостите и само слагаме малко по-различна декорация на тази маса, за да се отличи малко от другите.

 • А имахме и сватба за 40 човека и на всяка маса имаше по 2 стола допълнително. Идеята беше, че на всяка степен от менюто младоженците ще сменят своята маса, за да се видят с всички гостите на сватбата.

 • Имахме и сватба, на която имаше голяма сцена за много изпълнители, която заемаше пространството, на което обикновено е младоженската маса, затова самата младоженска маса… беше на сцената, наред с всички музикални инструменти и изпълнителите (повечето от които от чужбина).

 • Младоженска маса на тенис корт: една от най-нетрадиционните сватбени концепции, по които сме работили, беше сватба на тенис корт. Трябваше да се сложи подова настилка навсякъде по корта, за да се пази игрището, но и дрехите на гостите. А младоженците бяха на платформа в зоната на публиката.


Тези идеи може да Ви изглеждат много екстравагантни и те определено не се подчиняват на типичното разбиране за сватба, но пък най-важното е, че са това, което на младоженците им е било най-предпочитано като вариант. Никоя от тези младоженски маси не са били резултат от лошо планиране, напротив, те са резултат на предпочитанията на младоженсите.
Comments


Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
 • c-facebook
 • Pinterest Classic
 • Twitter Classic
bottom of page