top of page

Кръгла или правоъгълна младоженска маса?

Почти на всяка сватба ни се случва нещо много подобно: младоженците (по-скоро булките) имат идеи за стила на сватбата, за цветовете, за масите на гостите, но стигне ли се до младоженската маса, изведнъж се сещат, че абсолютно са я забравили.


Вярно е, че в интернет има много повече снимки на маси за гостите, на фотокътчета, на декорация на ритуал и т.н., но много по-малко идеи за младоженска маса. Това най-вероятно се дължи на факта, че на различните места по света, младоженците е прието да седят на различни места. Понякога са на подиум, под акра, понякога са част от гостите на сватбата, но най-вече почти навсякъде, са на маса за двама, а не на маса за 4-ма (или повече), както в България.

Затова дори да намерят снимки, булките често разбират, че младоженската им маса няма да седи точно като на снимката, ако е два пъти по-дълга. Затова в повечето случаи булките харесват нещо от предишни наши събития и искат да е като на снимката ни. Или пък ние изготвяме изцяло концепцията за младоженската маса.


Но винаги първият ни въпрос е дали предпочитат кръгла или правоъгълна маса.


Изборът между кръгла и правоъгълна младоженска маса зависи от предпочитанията на младоженците, но ето някои плюсове и минуси за всяка от тях:

Кръгла младоженска маса:

Плюсове:

 1. По-приятна атмосфера: Кръглата маса позволява всички гости да бъдат по-близо един до друг и да се разговарят по-лесно.

 2. Равнопоставени гости: На кръглата маса всеки гост е равнопоставен и има равен достъп до младоженците.

 3. Естетически изглед: Кръглата маса има естетически изглед и може да се комбинира по-лесно с цялостния декор на сватбата, която най-често е с кръгли маси.

 4. Украсява се пищно с по-малко декорация, което е по-добре за бюджета на сватбата.

 5. Заема по-малко място в залата, така че може да пестите място, ако имате малко пространство в залата.

Минуси:

 1. Ограничен брой гости: На кръгла маса могат да седят максимум 6 човека, за да имат изглед към дансинга и да се чувстват удобно.

Правоъгълна младоженска маса:

Плюсове:

 1. Повече места: Правоъгълната маса може да предостави повече места за гости в сравнение с кръглата маса.

 2. Ако се търси по-голяма декорация, при правоъгълната маса има много повече площ за декориране и може да се направят някои наистина пищни декорации.

Минуси:

 1. По-малко близост между гостите: Правоъгълната маса може да създаде по-малко приятна атмосфера, тъй като гостите ще бъдат по-разпръснати и ще се чувстват по-отдалечени един от друг.

 2. Неравнопоставени гости: При правоъгълната маса, някои гости ще се намират по-близо до младоженците, докато други ще бъдат по-отдалечени.

А сега ще Ви разкажем за най-странните младоженски маси, които сме правили.

 • Може би най-изненадващата беше правоъгълната младоженска маса за 21 човека на една наша далечна сватба през 2012 година. Идеята на булката беше да седи с най-близките си приятели на една маса и цялата компания беше до младоженците по време на вечерта.

 • Също така, неведнъж сме правили сватби без младоженски маси. Просто младоженците седят на някоя от масите за гостите и само слагаме малко по-различна декорация на тази маса, за да се отличи малко от другите.

 • А имахме и сватба за 40 човека и на всяка маса имаше по 2 стола допълнително. Идеята беше, че на всяка степен от менюто младоженците ще сменят своята маса, за да се видят с всички гостите на сватбата.

 • Имахме и сватба, на която имаше голяма сцена за много изпълнители, която заемаше пространството, на което обикновено е младоженската маса, затова самата младоженска маса… беше на сцената, наред с всички музикални инструменти и изпълнителите (повечето от които от чужбина).

 • Младоженска маса на тенис корт: една от най-нетрадиционните сватбени концепции, по които сме работили, беше сватба на тенис корт. Трябваше да се сложи подова настилка навсякъде по корта, за да се пази игрището, но и дрехите на гостите. А младоженците бяха на платформа в зоната на публиката.


Тези идеи може да Ви изглеждат много екстравагантни и те определено не се подчиняват на типичното разбиране за сватба, но пък най-важното е, че са това, което на младоженците им е било най-предпочитано като вариант. Никоя от тези младоженски маси не са били резултат от лошо планиране, напротив, те са резултат на предпочитанията на младоженсите.
Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
 • c-facebook
 • Pinterest Classic
 • Twitter Classic
bottom of page