top of page

10 трика да намалите сватбения бюджет без гостите да се усетят


Всяка булка си представя сватбения си ден, отрупан с цветя, с изискано меню и невероятно парти, но това винаги носи и висока цена със себе си. Ако гоните определен бюджет, ето няколко предложения как да намалите разходите, без да правите много компромиси.

1) Използвайте сезонни цветя

Това ще направи сватбата не само красива, но и разнообразна. Лично моето мнение е, че сватбените цветя не се изчерпват с рози, божури и хортензии. Правили сме невероятно красиви сватби и с алстромерии, хризантеми, еустоми, гербери, лилиуми, гладиоли и много други. Разбира се, ако не харесвате дадено цвете или имате лоша асоциация с него, не е задължително да го включвате в сватбата.

2) Използвайте помощта на шаферките

Напълно е нормално шаферките да имат задължения на сватбата, различни от това да бъдат красиви. Например, не е необходимо да плащате за изработка на разпределително табло, въпреки че то е много красив елемент на декорацията, а вместо това може шаферките да настаняват. А защо и да не си направите един тиймбилдинг предварително и да изработите сами късметчетата за хвърляне, украсата на шампанското и чашите или дори поканите, ако сте от по-сръчните?

Булчински букет и шаферски букети

Снимка: Георги Казаков

3) Не сервирайте скъпо шампанско за уелкъм дринка

Добри алтернативи са пенливите коктейли, сангрията, домашната лимонада и безалкохолните напитки, първото, защото хората предпочитат по-леките напитки в топлите дни, и второто, защото колкото повече разнообразни нестандартни леки напитки има, толкова по-малко ще се сетят за скъпите пенливи вина. Във всеки случай, ако искате да почерпите гостите си с шампанско, не избирайте най-евтините варианти, само за да спестите. Лошият алкохол не е приятен и прави впечатление.

4) Следете сватбените изложения

Обикновено на сватбените изложения фирмите дават отстъпки, а понякога има и томбола, при която можете да спечелите някаква награда. Самите изложители често сами разиграват томбола на своите щандове. И все пак не избирайте по това кой дава най-голяма отстъпка! Разгледайте портфолиото на фирмата и решете спрямо стила на сватбата и това, което фирмите предлагат.

5) Придържайте се към по-опростена програма

Пишете в гугъл "изненада за гостите на сватбата" и излизат: огнено шоу, танцово шоу, ансамбъл с народни танци и певица, игри, сладоледено шоу, карикатуристи, фокусници и какво ли още не. Не се хвърляйте на повече от 1, максимум 2 изненади за гостите, защото това заема време от сватбата и няма да ви остане време да се забавлявате преди гостите да се разотидат. А ако искате да включите много изненади и парти, трябва да се подготвите за допълнителните разноски: овъртайм за ресторанта, допълнителни часове за водещия и диджея, фотографа и видеооператора, самите разноски по ансамблите и другите професионални екипи, които ще поканите и т.н. Не забравяйте и че в България сме пълни с традиции, така че дори само разчупването на питката, посрещането в ресторанта, кумовата реч, кумовото хоро, разрязването на тортата и жартиера и букета са достатъчни да запълнят 5-часова сватба с програма, така че да остане време и за парти!

Ансамбър народни танци за сватба

6) Изберете наливни напитки в големи разфасовки, вместо бутилирани в малки разфасовки

Направете си разходка до някоя добра изба или нейния фирмен магазин и купете виното на литър. Сервирайте виното в кани. Това е и по-красиво отколкото да седят бутилки по масите, и по-приятно за бюджета. Същото се отнася и за безалкохолните, ако това подлежи на коментар с ресторанта. По отношение на твърдия алкохол, поръчайте го от борса, която позволява да се върнат неотворените бутилки.

7) Придържайте се към кръгли маси

Кръглите маси се украсяват по-лесно от правоъгълните: слагате в центъра на масата една аранжировка и готово. Докато правоъгълните маси не могат да останат с една аранжировка, освен ако не са много мънички. Разбира се, колко точно ще струва аранжировката е относително и зависи от вида на цветята и сезона, но по-малък брой аранжировки означава по-малко разходи.

8) Изберете ресторант, който има нужда от по-малко декорация, за да бъде красив

Понякога младоженците избират ресторанти, които са по-неугледни, заради но-евтиния куверт, но това не винаги ще Ви спести пари. Ако трябва да наемете калъфи за столове, да облечете стените с драперия, да наемете осветление и т.н., това ще вдигне цената, повече отколкото сте спестили с по-евтиния куверт. Затова изберете ресторант, който не се нуждае от основно преобразяване.

Сватбена декорация

Снимка: Стефан Стефанов

9) Не прекалявайте с декорацията на колата

Повечето младоженци се возят в автомобили, които сами по себе си са стилни и красиви. Такива коли нямат нужда от огромни букети, балони и панделки, защото и без друго повечето гости ще загледат колата, ако въобще загледат нещо, а единственият Ви спомен от колата ще останат 2-3 снимки от фотографа.

10) Избрете медения месец разумно

Кой е казал, че е задължително да тръгнете на меден месец в деня след сватбата? Изчакайте по-добрите оферти и разумно планирайте кога се пада най-доброто време, спрямо възможностите ви за отпуска и цените на почивките.

Още...
Накратко
Търсене по тагове
Последвайте ни
  • c-facebook
  • Pinterest Classic
  • Twitter Classic
bottom of page